/ / Новини/ 0 comments

Известни са номинираните за Националната литературна награда „Иван Давидков“. Това са Калина Линкова, Наталия Иванова, Сашо Серафимов, Тони Теллалов, Яна Кременска. Името на носителя на наградата ще бъде оповестено на церемония, която ще се състои в навечерието на 1 октомври – Международен ден на поезията. Тя ще се проведе на 30 септември в Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана.

 

Сред номинираните има утвърдени имена, както и изгряващи поети. Калина Линкова е родена на 21 май 1985 в Пловдив. Тя е магистър по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като редактор в списание за култура „Програмата“ и като копирайтър в рекламни агенции. Занимава се с маркетинг и дигитално съдържание. Ръкописът на книгата й „Познах те по сянката“, с която участва в съревнованието за НЛН „Иван Давидков“, вече е печелил конкурс за дебют на издателство „Арс и Scribens“ през 2020 г.

 

30-годишната Наталия Иванова е от София. Тя завършва специалност „Журналистика“, а след това и магистърската програма „Преводач-редактор“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Участва в медийни експерименти с цел представяне на изкуство и културни алтернативи. Носител е на 7 награди от творчески конкурси. Стиховете й са включени в двуезичната антология на съвременна българска поезия „Jamás olvidados / Hикога забравени“ и в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия (2017 г.). Наталия Иванова представи за НЛН „Иван Давидков“ дебютната си книга с поезия „Човек с бинокъл“.

 

Сашо Серафимов е роден на 30.08.1953 г. в Добрич. Завършил е Славянският университет – София, специалност „Социална педагогика“. Издал е 7 стихосбирки. Автор е и на пиеси. Негови стихотворения са превеждани на полски, словашки, турски, румънски, руски, английски, испански и др. езици. Лауреат е на международни литературни фестивали в Украйна, Румъния, Полша, Турция, Хърватия. Той е главен редактор на списанието за животопис и култура „Антимовски хан“. В конкурса на Община Монтана Сашо Серафимов участва с поетичната си книга „Натрупване на незнание“ (2020).

 

От Карнобат е четвъртият номиниран за НЛН „Иван Давидков“ поет – 52-годишният Тони Теллалов. Той е доктор по социална педагогика от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Понастоящем живее в Карнобат. Автор е на 8 стихосбирки и с последната от тях – „Парче от икона“ (2021) се състезава за НЛН „Иван Давидков“. Носител е на десетки литературни награди. Редактор и съставител е на редица поетични книги, литературни сборници и алманаси. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите – Шумен.

 

Яна Кременска е родена на 9 октомври 1967 г. в гр. Враца. По професия е журналист. Работи в ТВ Враца като автор и редактор на предавания. Заместник-главен редактор е на Литературно-художествен алманах „Околчица“. Автор е на 11 поетичните книги. Нейни творби са публикувани в чуждоезични издания в Германия, Белгия, Франция, Русия, Беларус, Македония. Поезията и прозата й са удостоявани с международни и национални отличия. Яна Кременска впечатли журито на конкурса с книгата си „Нека е всичко“ (2020).

 

Жури, председателствано от акад. Владимир Зарев, открои поетичните книги на петимата автори сред общо 42 заглавия, включили се в конкурса на Община Монтана. Задно с него своята оценка дадоха поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, поетесата Анелия Гешева от Видин – автор на 9 книги и носителка на награди от поетични конкурси, Димитър Милов – поет и преводач, автор на 14 книги и лауреат на редица литературни конкурси, и писателят Мартен Калеев от Монтана, автор на 9 книги, носител на престижни отличия, главен редактор на Алманах „Огоста“, председател на Дружеството на писателите от област Монтана.

 

Националната литературна награда „Иван Давидков“ бе учредена през 2021 г. с решение на Общински съвет – Монтана по инициатива на писателя Мартен Калеев и със съдействието на Съюза на българските писатели.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*